CV‎ > ‎

2007-02-00 ANSIOLUETTELO

ANSIOLUETTELO

Viola Heistonen
Kuohurinne 1C 46
01600 Vantaa

puhelin: 044 291 4582
sähköposti: viola.heistonen@elisanet.fi

Henkilötiedot

Syntymäaika: 6.3.1936
Syntymäpaikkakunta: Pohjois-Inkeri / Lempaalan kunta, Oinaalan kylä
Asuinpaikkakunta: Vantaa 7.11.1990 alkaen

Elämänkerta / Lapsuus

Piiritetystä Leningradista syksyllä 1941 perheemme evakuoitiin Uralille Udmurtiaan, jossa asuimme 4 vuotta. Ensimmäinen Aapiseni Uralilla oli äitini virsikirja, josta opin suomenkieliset goottiset kirjaimet ja opin lukemaan ja veisaamaan virsiä. Puhuin viiden vuoden ikään asti pelkkää suomea. Opin nopeasti puhumaan udmurttia ja koulunkin aloitin vuonna 1944 Udmurtissa, mutta venäjän kielellä.

Sodan päättyessä pääsimme kotikunnille, muttei ollut mitään jäljellä meidän Oinaalan kylästämme, emmekä saaneet lupaa pysähtyäkään sinne. Viranomaiset siirsivät meidät Viroon, jossa opin puhumaan viron kieltä ja kävin koulua siellä noin 1,5 vuotta.

Sitten tuli käsky muuttaa Virostakin pois ja inkeriläiset siirrettiin Pihkovan alueelle metsätöihin, jonka aikana jouduimme vaihtamaan useamman kerran asuinpaikkaa. Jouduimme asumaan parakeissa ja jopa maakuopissa.

Koulutus

Varttuessani halusin lähteä opiskelemaan, mutta ei ollut lupaa hakeutua esim. Leningradiin tai muihin isoihin kaupunkeihin keskellä Venäjää. Nuorten inkeriläisten tyttöjen seurassa syksyllä 1952 lähdimme 1000 km:n päähän äideistämme Arkhangeliin, jossa hakeuduimme yhdessä ammattiopistoon kaupan ja merkonomin koulutukseen.

Aloitin siellä luistelun harrastamisen. Ammattiopiston liikunnan opettaja huomasi minussa "luistelijan ainesta" ja kannusti siinä minua. Harrastin pikaluistelua noin 15 vuotta ja menestyinkin mukavasti juniori- ja ylioppilaitten joukossa. Jatkoin opiskelua Arkhangelin Pedagogisessa korkeakoulussa, josta valmistuin vuonna 1959 kandidaatiksi, aineinani ihmisen anatomia ja fysioIogia ja liikunnan kasvatus.


Comments