IHMISOIKEUDET‎ > ‎Kehitysvammaiset‎ > ‎

Miksi pakkokeinoista ei puhuta vammaisten hoidossa?

Miksi pakkokeinoista ei puhuta vammaisten hoidossa?

HELSINGIN Sanomien

kehitysvammaisten asumista käsitelleestä pääkirjoituksesta 17.7. liikkeelle lähtenyt keskustelu on keskittynyt vain kehitysvammaisten asuntojen seiniin, pinta-aloihin ja sijoituspaikkoihin. Se mitä tapahtuu kauniiden seinien sisällä taitaa olla tabu sekä omaisille että asumispalveluja järjestäville tahoille.

Pääkirjoitus vilautti Ajanjohtaisen Kakkosen 12.7. avaamaa pakkokeinojen maailmaa, jossa monet, erityisesti kaikkein vaikeimmin vammaiset ihmiset joutuvat elämään koko elämänsä, josta he eivätpysty tai uskalla edes kertoa. Eihän ole hohdokasta puhua vaikeavammaisten ihmisten lukitsemisesta, sitomisesta, erityisvaatteista, henkisestä pakottamisesta ja ylilääkitsemisestä, joka on monen vaikeavammaisen kohtalo.

Samanlaisia pakkokeinoja käytetään myös\ vanhustenhuollossa, erilaisin sitein ja voin sidotaan geriatrituoleihin, sänkyyn, on pupupuvut ja tietysti kemialliset siteet.

Ne omaiset, jotka ovat puuttuneet tähän pakkokeinojen tai Jraten tänä päivänä puhutaan suojatoimenpiteiden maailmaan ovat saaneet porttikiellon palvelukoteihin niin kehitysvammaisten kun vanhustenkin kohdalla. Määrätään erilai- ,sia tapaamisrajoitteita; selitetään, että tänään asukas on niin levoton, ettei sovi tulla tai asukas ei halua tavata omaisiaan.

Viranomajisedunvalvojajärjestelrnän avulla hoitokodit voivat ottaa täyden vallan vammaisen tai vanhuksen "itsenäisestä elämästä". Määräämällä edunvalvojan päättämään päämiehen kaikista sellaisista asioista, joiden merkitystä hän ei ymmärrä, omaiset voidaan sulkea täysin päämiehen elämästä.

Viranomaisedunvalvojilla on usein satoja päämiehiä, joita he eivät ehdi aina edes joka vuosi tavata, vaan ovat siirtäneet kaiken vallankäytön palvelukodeille Oikeusministeriön aloittama edunvalvonnan ulkoistaminen voi johtaa polkumyyntiin, kaikkein pahnan pohjimmaisten lakitoimistojen käyttöön.

Milloin YK:n kidutuksen vastaisen kohtelun ala komitea tulisi Suomeen tarkastamaan vankilciden lisäksi kehitysvammaisten ja vanhusten asumlsyksiköitä. Vankiloissa pakkokeino ovat hyvin tarkasti säädelty ja samoin, omaisten tapaa miset ja puhelimen käyttö.

Pirkko Leskinen
Sipoo

Pirkko Leskinen: Miksi pakkokeinoista ei puhuta


Comments