IHMISOIKEUDET‎ > ‎Ikäihmiset‎ > ‎

2009-02-15 Kuka päättää onko elämä elämisen arvosta

Kuka päättää onko elämä elämisen arvosta

KD viikkolehdessä 15.2.

Vesa Pöyhtäri pohti eutanasiaa ihmisoikeuskysyrnyksenä ja kritisoi eutanasiamyönteisen ilmapiirin muokkausta. Inhimillinen tekijä ohjelmassa 13.2. keskusteltiin vaikeavammaisten lasten

DNR-elvytyskieltopäätöksistä.

Ohjelmassa esiintyi pienen Eemeli-pojan äiti, joka ryhdikkäästi puolusti lapsensa oikeutta taistella elämästään ja saada tarvitsemaansa hoitoa. Elvytyskieltopäätöksiä lääkärit puolustelevat hyvän tekemisellä ja pahan välttämisellä. vaikeavam maisen lapsen tehohoidon kieltäminen johtaa lapsen kuolemaan, eli on passiivista eutanasiaa.

Useimmiten

Mielestäni on aika vaarallista

keskustella, onko lapsen vaikeavammaisen elämä elämisenarvoista. Yhteiskunta, jossa ryhdytään määrittelemään, kenen elämä on elämisenarvoista, alkaa eettisesti ja moraalisesti rap autua. Vaikeavammaisten lasten elvytyskieltopäätökset ja sikiöseulonnat kyseenalaistavat ihmisarvoa. Nämä ovat uhkaavia merkkejä yleisen mielipiteen muokkaamiseksi hoitopriorisoineille myönteiseksi.

Tänään keskustellaan

vammaisen lapsen oikeudesta syntyä, elää ja saada tarvitsemaansa hoitoa. Ehkä huomenna jo keskustellaan vanhusten oikeudesta elää? Ratkaiseeko raha, kuka saa tulevaisuudessa hoitoa ja oikeuden elää?

Viola Heistonen

yliopiston opettaji
vammaisen lähiomaisen edun
valvoja, eduskuntavaaliehdokas,
Uusimaa


Comments