IHMISOIKEUDET‎ > ‎Ikäihmiset‎ > ‎

Ikäihmisten liikuntaharrastus-osaksi jokapäiväistä elämää

Sivu 1 / 2

Ikäihmisten liikuntaharrastus-osaksi jokapäiväistä elämää

Ikäinstituutin mukaan iäkkäiden osuus Suomen väestössä kasvaa kolmanneksi nopeimmin EUmaissa. Yli 75-vuotiaita on jo yli 390 000. Viidentoista vuoden kuluttua heitä on satatuhatta enemmän. Pitenevä elinikä ja sen mukanaan tuomat sairauudet lisäävät raihnaistumista.

Vanhenemisen ja sairauksien ohella toimintakykyä vähentävänä keskeisenä tekijänä pidetään liikunnan vähäisyyttä. Iän tuoma liikkumisen väheneminen lisää tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja se uhkaa ikäihmisten selviämistä kotioloissaan ja voi johtaa ennenaikaiseen laitostumiseen, joten erityisesti pitäisi kiinnittää huomiota kotona asuvien toimintakyvyltään heikentyneiden iäkkääiden ihmisten kunnon kohottamiseen.

Olisikin entistä tärkeämpää huolehtia kasvavan väestöryhmän hyvinvoinnista ja juuri täälle kohderyhmälle suunnitella ajoissa terveysliikuntapalveluja kunnissa, mutta ensisiaisesti pitäisi edistää ikäihmisten liikkumista.

Kävely on terveysliikunnan kunningaslaji, se ei vaadi kalliita varusteita ja on lähes kaikille sopiva liikunta muoto. Lähes kaksi miljoona suomalaista aikuista harrastaa kävelyä, koska liikkelle lähtö on helppoa useimmille riittää kotiovesta ulos astuminen. Kävely vaikuttaa edullisesti terveyteen ja fyysiseen kuntoon. Se panee tuki ja liikuntaelimistön sekä hengityksen ja verenkierron käyntiin, kehittää aineen vaihduntaa, ylläpitää ryhtiä ja tasapainoa se pitää yllä sosiaalisia suhteitakin.

Valtakunnallinen kävelyhanke, joka ajoituu vuosille 2005-2009 on UKK-instituutin, Suomen Latuun ry:n ja Suomen sydänliiton yhteistyökampanja ja sen tarkoituiksena on järjestää maassamme 10 000 kävelyklubia.

Ehdimme vielä mukaan valtakunnalliseen kävelyohjelmaan!

On ajatus järjestää Myyrmäen kirkolta vapaaehtoisvoimin ikäihmisten terveystavoitteisen "Kunnon kulkurit" - kävelyklubin, johon kutsutaan eläkeläispiiristä ei lainkaan tai vähän liikkuvia senioria liikunnalliseen elämäntavan alkuun. Ensimmäinen tapaaminen 2 toukokuuta klo 10 Myyrmäen kirkon edessä.

Viola Heistonen kävelyliikunnan ohjaaja, fysiologian ja anatomian opettaja.

Että voisi ylläpitää lihasvoimaa ja tasapainoa..parantaisi iäkkkään ihmisen elämänlaatua sekä hyvää arkea.

2012-06-01-14-35-00-01.pdf


Comments