IMATRA‎ > ‎

Maakauppabuumi

Maakauppabuumi jälleen tapetille

Iltasanomat uutisoi 13.2 venäläisten kiihtyneestä maakauppabuumista.

Maakaupat ovat jälleen keskittyneet voimakkaasti itäisen Suomen tuntumaan, eritoten Kaakkois-Suomi johtaa vuonna 2011 tehtyjenkin kauppojen kärkialueina, aiempien vuosien tavoin.

Suomi ja Suomen maat ja klinteistöt koetaan turvalliseksi sijoituskohteeksi. Venäjällä huolta aiheuttanut vaalikuohunta sai osan kansalaisista sijoittamaan omaisuuttaan Suomen maaperään.

Venäläiset ktertoavat osmtopää- o_ reilun lainanantopolitiikan, lainaa saa yleensä helposti puolet kauppasummasta. Kuinka moni tulee pohtineeksi, että samalla syntyy reitti Eurooppalaiseen pankkiin?

Vuonna 2007 jätin adressin eduskuntaan, jossa edellytettiin rajoituksia maa- ja kiinteistökauppoihin EU:n ulkopuolisille, tuolloin oikeusministeri vastauksessaan ilmoitti, että kysymys on marginaalisesta ilmiöstä, eikä siten edellytä toimenpiteitä. Vuosien 2007-2011 aikana venäläiset ovat maanmittauslaitoksen . . staneet Lisäksi tulee huomioida, että maanmittauslaitoksen tilastot eivät ole yksi ja ainoa tosi.

Yritysten nimissä tehdyistä kaupoista ei ole olemassa minkäänlaista tilastoa.

Yksittäisten kansalaisten mielenkiinnon ja toiminnan ansiosta, on kuitenkin ilmennyt, että rekistereissämme on yrityksiä, joilla ei ole lainkaan liikevaihtoa, käytännössä yrityksiä jotka ovat konkurssikypsiä, joiden nimissä on keskitytty hankkimaan useita maaalueita, jopa kokonaisia saaria muun muassa Turun saariston alueella.

Milloin maakauppojen naalisen tason, siten että se edellyttffisi toimenpiteitä? Kaakkois-Suomi on toki hyötynyt ja kehittynyt suuresti venäläisen turismin ansiosta, se voi tehdä niin edelleenkin. Kysymys on kuitenkin toinen, kun keskitytään maa- ja kiinteistökauppaan Iiittyvään ongelmatiikkaan.

Mielestäni edunvalvontamme on keskityttävä toimenpiteisiin, joilla isänmaamme pidetään muuna kuin turvallisena sijoituskohteena EU:n ul-

SUNA KYMÄLÄINEN

2012-02-16-09-41-39-01.pdf


Comments