Bussiyhteys Svetogorskiin

Kaksoiskaupunki Imatra-Svetogorsk

-hankkeen on edistyttävä julkilausuma- ja tutkimustasolta käytännön toimenpiteisiin.

Tätä nykyä yhteistyö on pelkästään sitä, että herrat säännöllisen vastavuoroisesti kilistelevät laseja rajan molemmin puolin sopiakseen ainoastaan seuraavan tapaamisen ajankohdasta. – Ja tarjoilusta tietenkin.

Käytännön toimenpiteet tarkoittavat kaksoiskaupungin kansalaisille vapaampaa liikkumista ja kanssakäymistä toinen toisensa kanssa.

Ei kuitenkaan viisumivapautta. – Tässä vaiheessa.

Bussiyhteys

Imatra-Svetogorsk tarvitsee yhden heiluri-bussilinjan kaupungin ääripäiden välille: Huhtasenkylä - Svetogorsk.

Tämä säännöllinen yhteys tarjoaa tavalliselle kansalaiselle, olipa hänellä auto tai ei, kätevän siirtymisreitin kaupunginosien välille.

Myös autoilevan ostosmatkailijan, olipa hän suomalainen tai venäläinen, kannattaa siirtyä nopeaan kulkuyhteyteen. – Jättipä sitten autonsa kotiin tai rajalle.

Bussiyhteys käytännön tasolla

Jotta yhteys olisi byrokraattisesti katsoen mahdollisimman helppo ja vaivaton voisi matka olla maksullinen vain Suomen puolella ja maksuton Venäjän puolella.

Esimerkiksi

Matka Imatra -> Svetogorsk maksaa 20 euroa ja paluumatka ilmainen matkustipa sitten suomalainen tai venäläinen.

Riittävän korkea lipun hinta vähentää joutavaa jobbausta rajan yli.

Suomen puolen viimeisen pysäkin jälkeen seuraava pysäkki on Svetogorskin torilla. (Pysäkiksi ei tietenkään lasketa tilannetta, jossa viranomainen pysäyttää bussin esim. rajatarkastusta varten).

Bussivuoro voidaan ajaa kahdella bussilla niin että matkustajat vaihtavat rajalla bussia eikä tavaraan tai autoon kohdistuva tullitarkastus haittaa kansalaisten matkantekoa. – Fyysisesti ajatellen yksi ja sama auto ajaa väliä raja - Svetogorskin tori.

  • Jokainen tavara ja henkilö kulkee tarkastuksen läpi; ilman poikkeusta.
  • Yhteys on nopea ja aikataulun mukainen.
  • Jokainen asioi tullissa omalla ajallaan eikä ketään odoteta.

Vastavuoroisuus

Miksipä vastaavaa yhteyttä ei voisi ajaa Svetogorskilainenkin yritys. – Sitäkin koskee samat liikennöintiä koskevat säännöt kuin mitä tahansa turistibussia, joka ei ota maksua Suomen puolelta kyytiin nousevista matkustajista.


Poliittinen vaikuttaminen

Bussiyhteyden aikaansaaminen poliittisen vaikuttamisen kautta on hyvin kankea ja byrokraattinen.

Se voineekin tulla kyseeseen vain tilanteessa, jossa paikallisliikenne on pääsääntöisesti lailla kielletty mutta erikseen sallittu vain poliittisesti hyväksytyille toimijoille.

Etuna poliittisesti ohjatussa liikennöinnissä on sen riippumattomuus kustannuksista: Kun poliittinen tahto on olemassa bussivuoro toteutetaan, vaikka vuorolla ei olisi yhtään käyttäjää. Samoin yksittäisen matkalipun hinta on riippumaton ympäröivästä taloudellisesta todellisuudesta.

Taloudellinen vaikuttaminen

Taloudellinen vaikuttaminen toimii vapaassa kilpailutilanteessa.

Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa vihjeen antamista jollekin toimivalle bussifirmalle, joka sitten huomaa bisnesmahdollisuuden.

Imatra - Svetogorsk

Ehkä Suomen puolella toimii parhaiten poliittinen vaikuttaminen ja Venäjän puolella taloudellinen.

Bussivuoron toteuttaminen venäläisen liikennöitsijän toimesta lienee myös taloudelliselta kannattavuudeltaan helpompaa.